Ofte stilte spørsmål

Å navigere det en trenger for å bestå korrekt prøve er ikke alltid like enkelt. Serveringsloven, alkoholloven, forskrift om etablererprøve, skatte- og avgiftsloven, regnskap, arbeidsmiljøloven – et hav av informasjon å skulle sette seg inn i. Her har vi samlet det vi ofte får av spørsmål vedrørende kunnskapsprøvene i alkoholloven og etablererprøven for serveringsvirksomhet. 

Lurer du på noe annet?
Send oss en epost på kontakt@kompetansebasen.no

1. Generelle prøvekrav

Det avhenger av hva du skal. 
Skal du selge mat fra en restaurant eller et gatekjøkken? Eller  skal du sjenke alkohol fra bar eller restaurant? Eller skal du selge alkohol fra butikk?

Se spørsmålene under!

Dersom du skal selge mat fra en restaurant og er i behov av serveringsbevilling, kreves det at daglig leder har bestått Etablererprøven for serveringsvirksomhet

Kunnskapsprøven i alkoholloven for Sjenkebevilling må være bestått av styrer og stedfortreder for å få sjenkebevilling.

For å kunne få salgsbevilling er det påkrev at både styrer og stedfortreder har bestått Kunnskapsprøven i alkoholloven for salgsbevilling

2. Prøvedetaljer og pensum

Etablererprøven er en flervalgsprøve som prøver kandidatens kunnskaper om økonomistyring og lovgivning av betydning for drift av serveringssteder, herunder serveringsloven, skatte- og avgiftslovgivningen, regnskapslovgivningen, konkurslovgivningen, arbeidsmiljølovgivningen og alkoholloven.

Hos oss kan du øve deg, før du avlegger aktuell prøve hos kommunen. Kontakt din kommune, så sørger de for at du får avlagt den prøven du behøver. Ved bestøtt prøve utleverer kommunene bevis.

Nei. Per i dag finnes ikke prøvene tilgjengelig på annet språk enn Norsk. 

NHO Reiseliv og Hovedorganisasjonen Virke har derimot gått sammen og sendt brev til Nærings- og Fiskeridepartementet den 13. juli 2023, hvor de argumenterer for å tilby prøvene også på Engelsk. Vi vil naturligvis oppdatere våre nettsider med informasjon rundt dette når det foreligger offentligheten. 

Det er tillatt å ha med norsk ordbok til prøveavlegging. Det er ikke mulig å ha med tolk.

Det er tillatt å ha med lovtekster til prøveavlegging på Etablererprøven. Dette er noe kommunene ofte har til utlån ved prøvetaking. Hør med din kommune om de har til utlån, eller om du må ta meg eget.

Tidligere var det tillatt med ordbøker. Dette er ikke lov i dag, kun på Kunnskapsprøvene. 

Du kan ta prøvene hos kommunen så mange ganger du vil. Det er ikke satt et maks antall forsøk i verken lovverk eller forskrifter. Kommunene vil derimot kreve betaling av prøvegebyr ved hver prøveavlegging. 

Alle som består prøve, får et prøvebevis. 

Du vil få utlevert prøvebevis ved bestått prøve og beviset er gyldig på ubestemt tid.

3. Registrering, kostnader og administrasjon

Du har to alternativer:
Når du kjøper en prøve, får du muligheten til å registrere deg med epost og passord, eller bare logge rett inn med Vipps. Bruker du Vipps som betaling, opprettes automatisk brukeren din – og du vil senere kunne logge inn med å bruke Vipps. Enkelt!  

Både Etablererprøven og Kunnskapsprøven koster 400 kroner per gang.

Du må ha med gyldig legitimasjon, som for eksempel pass, førerkort eller bankkort med bilde.

Ta med bankkort for å betale avgiften. Kontanter aksepteres sjeldent hos kommunen. 

Serveringssteder krever en daglig leder som har bestått etablererprøven for å kunne søke om serveringsbevilling. Etablererprøven er tilgjengelig for alle interesserte og er en flervalgsprøve med en varighet på 90 minutter. For å bestå må man svare korrekt på 40 av 50 spørsmål, og prøven må gjennomføres på norsk uten tolk eller ordbok. Lovsamling er tillatt som hjelpemiddel.

Etablererprøven evaluerer kandidatens kunnskaper om økonomistyring og relevante lover knyttet til drift av serveringssteder, inkludert serveringsloven, skatte- og avgiftslovgivning, regnskapslovgivning, konkurslovgivning, arbeidsmiljølovgivning og alkoholloven.

Beståtte kandidater mottar et prøvebevis som er viktig å ta vare på, da det fungerer som dokumentasjon på nødvendig kunnskap om serveringsloven. Dette beviset har ubegrenset gyldighet, og du vil motta det ved bestått prøve.

Det er to forskjellige kunnskapsprøver tilgjengelige, en for salgsbevilling i butikk og en for skjenkebevilling på restauranter, barer og puber. Alle har muligheten til å ta kunnskapsprøven. For å bli styrer eller stedfortreder er det krav om å bestå kunnskapsprøven og være fylt 20 år.

Kunnskapsprøven er en flervalgsprøve som varer i 60 minutter, og det kreves at du svarer korrekt på 24 av 30 spørsmål. Prøven gjennomføres på norsk, uten mulighet for tolk, men du kan bruke norsk ordbok. Pensum for salgsbevilling inkluderer kunnskap om alkohollovens kapitler 1, 3, 7, 8 og 9, samt alkoholforskriftens kapitler 1, 2, 3, 5, 6, 8, 9, 10, 11 og 14. For skjenkebevilling er pensum alkohollovens kapitler 1, 4, 5, 7, 8 og 9, samt alkoholforskriftens kapitler 1, 2, 4, 5, 6, 8, 9, 10, 11 og 14.

En ressurs som kan være nyttig for å forberede seg på kunnskapsprøven er boken “Kunnskapsprøven i alkoholloven,” tilgjengelig for kjøp på vinn.no.

Etter å ha bestått kunnskapsprøven, vil du motta et prøvebevis som dokumenterer din tilstrekkelige kunnskap om alkohollovgivningen. Dette beviset er gyldig på ubestemt tid, og det er viktig å oppbevare det nøye.

4. Servering, salg og etablering - bevillinger

Ifølge loven er et serveringssted karakterisert som et sted der det tilbys mat og/eller drikke, med fasiliteter for forbruk på stedet. For eksempel vil en ren cateringbedrift ikke være underlagt serveringsloven. Dette innebærer at daglig leder, selv for et dedikert skjenkested som en pub, må fullføre Etablererprøven for serveringsvirksomhet.

Serveringsteder. Skal du starte serveringssted med alkoholservering må du søke kommunen om serveringsbevilling og skjenkebevilling. Før det kan søkes bevilling må du som innehaver eller daglig leder på forhånd ha tatt etablererprøven som viser kunnskap om serveringsloven og alkoholloven.

Søknad om serveringsbevilling behandles vanligvis innen 60 dager, og søknad om skjenkebevilling behandles innen fire måneder. Ofte tar det kortere tid. Søknadene sendes på høring til politiet, bydelene og Skatteetaten. Dette gjelder for Oslo kommune, og kan variere. Sjekk din kommunes nettsider. 

Alle som består kunnskapsprøven får et prøvebevis, som det er viktig å ta vare på. Dette er dokumentasjon på at du har nødvendig kunnskap om alkohollovgivningen. Beviset er gyldig på ubestemt tid.

Etablererprøven er en elektronisk flervalgsprøve. Til hvert spørsmål er det tre svaralternativer, hvorav ett er riktig. For å bestå prøven må 40 av 50 svar være riktige. Du har 90 minutter på deg.
 

Prøven er en flervalgsprøve på 60 minutter. Du kan ha maks 6 av 30 feil svar for å bestå prøven.

Minstegebyret for å inneha en salgsbevilling er fastsatt til 1 960,- per år (2024)

Bevillingsgebyr blir fastsatt for ett kalenderår om gangen, jf. alkoholforskriften § 6-2 tredje ledd.

Bevillingsgebyr beregnes etter satser i alkoholforskriften § 6-2.

Minstegebyret er på kr 6100,- (2024)

Kommunen kan i særlige tilfeller bestemme at gebyret skal settes lavere.

5. Alkohollovgivning, gebyrer og omsetning

Innehavere av salgs- eller skjenkebevillinger er pålagt å betale et årlig gebyr til kommunen basert på forventet volum av alkoholsalg, i tråd med Alkoholforskriftens kapittel 6. Gebyrsatsene, som fastsettes årlig av statlige myndigheter og trer i kraft fra den 1. januar det følgende året, beregnes ut fra antatt alkoholomsetning. Bevillingshavere må etter årets slutt rapportere den faktiske omsetningen, med mulighet for justering av gebyret ved avvik. Innsendingsfristen for denne rapporten er 14. februar, eller tidligere ved virksomhetens opphør eller salg.

 

 

Gebyret betales etter følgende satser for 2024:
Salg av alkohol:

0,24 kr pr. vareliter for alkoholholdig drikk i gruppe 1*

0,69 kr pr. vareliter for alkoholholdig drikk i gruppe 2**

Skjenking av alkohol:

0,57 kr pr. vareliter for alkoholholdig drikk i gruppe 1*

1,49 kr pr. vareliter for alkoholholdig drikk i gruppe 2**

4,92 kr pr. vareliter for alkoholholdig drikk i gruppe 3***

Bevillingsgebyret utgjør pr. år minimum kr 1960 for salg av alkohol og kr 6100 for skjenking av alkohol. Bevillingsmyndigheten kan likevel i særlige tilfeller bestemme at gebyret skal settes lavere.

For ambulerende bevilling kan bevillingsmyndigheten kreve et gebyr på inntil kr 440 pr. gang.

Drikke med alkoholinnhold over 2,5 og høyst 4,7 volumprosent alkohol.

 

Drikke med alkoholinnhold over 4,7 og mindre enn 22 volumprosent alkohol.

 

Drikke med alkoholinnhold over 22 volumprosent alkohol.

 

6. Betaling og bruker

All betaling gjøres enkelt med Vipps. Du både registrerer brukeren din og betaler enkelt med Vipps Login og Vipps betalingsløsning. 

Du har to alternativer:
Når du kjøper en prøve, får du muligheten til å registrere deg med epost og passord, eller bare logge rett inn med Vipps. Bruker du Vipps som betaling, opprettes automatisk brukeren din – og du vil senere kunne logge inn med å bruke Vipps. Enkelt!