Det er det flere som lurer på.
Å starte en egen virksomhet er en drøm for mange, men før man kan åpne dørene til for eksempel sin egen restaurant eller ta over som daglig leder ved et serveringssted, må man gjennomføre etablererprøven i serveringsloven. Denne er bedre kjent som etablererprøven. Dette er et krav for å sikre at den daglige lederen har tilstrekkelig kunnskap om relevant lovverk og økonomistyring knyttet til drift av serveringsvirksomhet.
Hva er etablererprøven?
Etablererprøven er en test som må bestås av personer som skal drive et serveringssted. Prøven dekker en rekke temaer, inkludert:
- Serveringsloven
- Arbeidsmiljøloven
- Skatte- og avgiftslovgivningen
- regnskapslovgivningen
- Alkoholloven
- konkurslovgivningen
Prøven består av 50 spørsmål, og for å bestå må man svare riktig på minst 40 av dem. Spørsmålene er flervalgsspørsmål, og man har 90 minutter til rådighet.
Forberedelser til prøven
Mange som vurderer å ta etablererprøven bekymrer seg for om de vil klare den. Nøkkelen til suksess ligger i forberedelsene. Her på Kompetansebasen tilbyr vi test-deg-selv prøver slik at du kan forberede deg på hva slags spørsmål og svaralternativer du vil få på den reelle prøven du avlegger hos kommunen. Hos oss kan ta prøven så mange ganger du vil, du vil få en ny prøve hver gang du starter, og dette vil kunne være med på å forberede deg godt – i tillegg til å lese deg opp på pensumtemaer.
Tips for forberedelse:
- Studer lovene: Sett deg godt inn i serveringsloven, arbeidsmiljøloven, og alkoholloven. Det er viktig å forstå både innholdet og formålet med disse lovene.
- Praktiske eksempler: Prøven inneholder ofte scenarioer hvor du må anvende kunnskapen din i praktiske situasjoner. Øv deg på slike oppgaver. Slike oppgaver får du også presentert i test-deg-selv prøvene vi tilbyr.
- Ta prøvetester: Vi tilbyr test-deg-selv-prøver for Etablererprøven. Dette kan gi deg en pekepinn på hva du kan forvente, og hvor godt forberedt du er. Du tar prøven hos oss på nøyaktig samme måte som du avlegger den hos kommunen; 90 minutter, 50 spørsmål, krav om 40 korrekt (80%).
Så… er etablererprøven vanskelig?
Hvor vanskelig prøven oppleves, varierer fra person til person. Noen finner den relativt enkel hvis de har forberedt seg godt, mens andre kan finne den utfordrende, spesielt hvis de ikke har satt seg godt nok inn i regelverk og lovverk, eller gjennomført prøvetester. Men, nei – etablererprøven regnes ikke som spesielt vanskelig. Nøkkelpunktene i prøven sier noe om vanskelighetsgraden:
- Prøven er altså en flervalgstest med 50 spørsmål hvor du må svare riktig på minst 40 for å bestå.
- Du får 90 minutter til å gjennomføre prøven, noe som gir god tid. Ikke stress.
- Prøven avholdes på norsk, men det er tillatt å ha med rene lov- og forskriftstekster.
- Kommunene tilrettelegger for spesielle behov som dysleksi ved å tilby muntlig prøve.
Så lenge man setter seg inn i pensum og forbereder seg, anses ikke etablererprøven som en spesielt krevende prøve å bestå for å kunne bli daglig leder på et serveringssted.
Er det verdt det?
Etablererprøven en viktig del av å drive en ansvarlig virksomhet. Den sikrer at alle som daglig leder på serveringssteder har en grunnleggende forståelse av viktige lover og regler, noe som igjen bidrar til tryggere og mer profesjonelle tjenester for kundene.
Er altså tablererprøven vanskelig? Nei, etablererprøven er ikke vanskelig – men det kommer an på hvor godt forberedt du er. Med grundig forberedelse og gjennomgang av test-deg-selv prøver, vil de fleste kunne bestå prøven uten store problemer. Se på prøven som en mulighet til å sikre at du har den nødvendige kunnskapen til å drive din virksomhet på en trygg og lovlydig måte.